fredag 10 augusti 2012

Saftiga lammkotletter med vitlökssmör

Citron, vitlök, rosmarin... - här snackar vi smaker som verkligen gifter sig! Låt köttet marinera i den goda marinaden i ett par timmar så blir kotletterna garanterat möra och härligt smakrika.


4 pers

8 lammkotletter

Marinad
1 dl god olivolja
Rivet skal av 1 citron
1-2 msk citronsaft
2-3 pressade vitlöksklyftor
Flingsalt
Svartpeppar
Färska kryddor, t ex rosmarin, timjan, oregano

1. Blanda samman alla ingredienserna till marinaden.
2. Häll över marinaden i en fryspåsar Lägg i lammkotletterna och blanda runt ordentligt så allt kött får den goda marinaden på sig.
3. Låt stå i kyl ett par timmar innan grillning/stekning.
4. Torka av köttet, salt och peppra och stek/grilla kotletterna ett par minuter per sida. Stek först på ganska hög temperatur och sänk därefter till medelvärme. Tänk på att köttet ska vara rumstempererat innan det läggs på grillen/stekpannan!

Vitlökssmör
150 gram smör
2-3 vitlöksklyftor
1 skvätt citronsaft
Finhackad persilja
Svartpeppar

Servera lammkotletterna tillsammans med klyftpotatis, potatisgratäng med fetaost, rostad färskpotatis med örtolja eller varför inte grönssaksspett, eller grillad paprika, några klyftor citron att droppa över samt Tildas goda tzatziki och några kalamataoliver. Toppa med lite mer färska kryddor.

Vintips
Shiraz är en klassiker till lamm. Sydafrikanska Allesverloren är mycket prisvärt och faktiskt jädrans gott. Fruktigt, inslag av fat, mörka bär, hallon, örter och kakao.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar