måndag 26 mars 2012

Lyxig räkmacka

Räkor i trängsel. Lyxig räkmacka. Perfekt att ta till en fredagskväll när man vill ha något enkelt och gott. Och festligt med massor av färska räkor! Med ett gott glas sval Chablis till är kvällen räddad!


2 personer

2 stora runda tekakor/hällakakor
Smör
Sallad
3 kokta ägg
700 gram färska räkor
Majonäs, köpt ett hemgjord
Citron
Dill

Hemgjord majonäs
1 äggula (rumstempererade - viktigt!)
2 dl rapsolja
1/2 msk Dijonsenap
salt och peppar

Vispa äggula och senap i en skål. Tillsätt oljan försiktigt i en tunn stråle och fortsätt vispa ordentligt.
Majonäsen ska vara tjock och fluffig när den är klar.
Smaka av med salt och peppar.

Lägg ihop och njuuuuuuuut.

Vintips
Servera denna lyxiga räkmacka med ett riktigt gott glas Chablis. Petit Chablis är prisvärt och gott. Torrt, friskt, ungdomligt, fruktigt med inslag av gröna äpplen, päron och citrus.



onsdag 7 mars 2012

Strawberry Cheesecake - Cheesecake med jordgubbar

Jordgubbar och cheesecake tycker jag själv är en oslagbar kombination! I den här har jag dessutom tillsatt både rivet citronskal och saft från citron för att få lite syrlighet till det söta. Riktigt gott.


Cirka 8 bitar

8 Digestive-kex
50 gram smör
400 gram frysta eller färska jordgubbar
4 ägg
2 dl vispgrädde
400 gram Philadelphia-ost
Knappt 2 dl socker
1 citron, rivet skal och 1 msk saft
Färska jordgubbar till garnering

1. Smält smöret och krossa kexen. Blanda ihop och tryck ut i botten på en rund form med löstagbar kant.
2. Knäck ägg och separera vita och gula i olika skålar.
3. Vispa äggvitorna till hårt skum.
4. Vispa ihop äggulor och socker i nästa skål.
5. Vispa grädde i skål nummer tre.
6. Tvätta citron och riv skalet fint.
7. Blanda ner Philipadelphia-ost, citronskal och citronsaft i äggblandningen, rör om försiktigt.
8. Mixa eller mosa jordgubbarna och blanda ner i smeten.
9. Vänd ner den vispade grädden och slutligen äggvitorna.
10. Häll allt i formen, täck med plastfolie och ställ i frysen minst 4 timmar, gärna över natten.

Ställ i kylskåp cirka en timme innan servering och ev 10 minuter därefter i rumstemperatur.
Garnera med färska jordgubbar.

söndag 4 mars 2012

Kalops

Mustig skånsk kalops är en härlig söndagsmiddag. Köttet får puttra länge i sin gryta så det blir riktigt mört och fint. Skillnaden mellan "vanlig" och skånsk kalops tvistas det om men jag har fått lära mig att i skånsk kalops har man morötter - och mycket kryddpeppar - så det kör vi på!


6 pers

Cirka 1 kg högrev
2 gula lökar
20 kryddpepparkorn
10 hela kryddnejlikor
5 lagerblad
1 - 1 1/2 liter vatten
3 msk oxfond
4 morötter
1/2 purjo
Salt, peppar

1. Skär köttet i cirka 3*3 cm stora bitar. Bryn köttbitarna försiktigt i en stekpanna. Ta inte för många i taget och lägg över i en gryta efterhand. Krydda med salt och rejält med svartpeppar.
2. Skala och hacka löken. Bryn och lägg över i grytan.
3. Vispa ur stekpannan med lite vatten och häll över köttet. Häll på resten av vattnet, oxfonden och kryddor. Låt sjuda under lock 1 1/2 - 2 timmar tills köttet är riktigt mört.
4. Skala och slanta morötter. Tillsätt dessa när köttet när nästan färdigt och låt koka med ytterligare 10-15 minuter tills morötterna är mjuka.
5. Skär purjo i ringar och låt koka med de sista minuterna. Spara några ringar till garnering.
6. Smaka av med salt och peppar och red ev med lite Maizena om du vill ha en tjockare sås.

Servera med kokt potatis, rödbetor och garnera med några ringar purjolök.

Vintips
Här serverar vi ett medelfylligt Rioja-vin. Prova gärna Montecillo Crianza (79 kr) som är just ett medelfylligt vin med lite kryddig karaktär, inslag av mörka körsbär och torkade plommon samt vanilj från fat.