fredag 18 maj 2012

Sjötungsfiléer med gudomlig vitvinssås och vårprimörer

En riktig festmåltid med en sås som inte går av för hackor - ni måste prova!


4 pers

Cirka 600 gram sjötungsfiléer
2 scharlottenlökar
2 dl vitt vin
1 dl fiskfond
Salt, vitpeppar

Sås
2 scharlottenlökar
5 champinjoner
4 persiljekvistar
1 kvist timjan
5 dl fiskfond
3 dl vitt vin
3 dl vispgrädde
50 gram smör
Salt, vitpeppar

Vårprimörer
Sparris
Späda morötter
Potatis (dill)
Citron

1. Salta och peppra sjötungsfiléerna och rulla ihop dem. Lägg över i en smord ugnssäker form.
2. Hacka löken och lägg runtom fisken.
3. Häll på vin och fiskfond.
4. Sätt ugnen på 150 grader och låt fisken vara inne i cirka 10-12 minuter. Ös gärna lite då och då med fisk/vinspadet.

5. Hacka löken och champinjonerna ganska smått. Fräs i smör tillsammans med persilja och timjan.
6. Häll i fiskfond och vin och koka ner tillsa hälften återstår.
7. Sila av såsen och häll i grädde. Låt koka koka upp några minuter.
8. Klicka i smör och smaka av med salt och peppar.

9. Skala morötterna och koka tillsammans med sparris tills de är lagom mjuka men fortfarande har spänsten kvar.
10. Häll upp en lagom klick sås på tallrikarna. Lägg fiskrulladen ovanpå såsen. Placera vårprimörerna ovanpå fisken och lägg på potatis och en citronklyfta.

Vintips
Till denna rätt rekommenderar jag varmt en frisk och fruktig Chablis. Testa gärna en Chablis Premier Cru Montée de Tonnerre. Torr,nyanserad, mycket frisk smak med inslag av gröna äpplen, smör, mineral, citron och rök.







torsdag 10 maj 2012

Baconbiffar med Dijonsenapssås

Saftiga färsbiffar fyllda med bacon serveras tillsammans med en härlig sås med Dijonsenap och rostade rotfrukter.


4 pers

500 gram nötfärs
150 gram bacon
1/2 dl ströbröd
1 dl mjölk
1 gul lök
1 ägg
1 tsk salt, 1 krm vitpeppar

Dijonsenapssås
2 scharlottenlökar
1 1/2 dl vatten
1 1/2 msk kalvfond
2 1/2 dl matlagningsgrädde
1 1/2 msk Maizena
1 1/2 msk Dijonsenap
1/2 tsk salt, vitpeppar

Tärna och knaperstek bacon. Blanda ströbröd och mjölk och låt svälla i fem minuter.
Råriv löken. Arbeta samman färs, ströbröd, lök, ägg och kryddor. Blanda i bacon.
Forma fina biffar och stek på medelvärme cirka fem minuter per sida.

Hacka scharlottenlök och fräs snabbt. Tillsätt vatten, fond och grädde. Koka ihop cirka fem minuter.
Sila av såsen och häll tillbaka i kastrullen.
Red av med Maizena och tillsätt senap, salt och peppar.

Servera gärna med ugnsrostade rotfrukter.

Vintips
Till den här rätten passar ett fruktigt men ändå utvecklat vin. Kanske en Grenache. Såsen är så mild så de flesta röda viner bör passa till detta.
Själv drack vi en Robert Craig Blend, Bordeaux Blend. Mjukt och fruktigt.



måndag 7 maj 2012

Sparrissoppa

I dessa primörtider är sparrisen en av mina favoriter. Varför inte prova denna lena sparrissoppa, som förrätt eller som ensamrätt med tjocka skivor lantbröd att doppa i.



4 pers

400-500 gram grön färsk sparris
3 scharlottenlökar
4 dl vispgrädde
4 dl kycklingbuljong (vatten + kycklingfond)
1 dl vitt vin
Salt, peppar

1. Skölj sparrisen och skär av den nedersta biten. Skala eventuellt sparrisen om den inte är tillräckligt späd (annars trådar den sig lätt).
2. Skär sparrisen i centimeterstora bitar. Lämna topparna lite större. 
3. Koka upp vatten med lite salt i en kastrull. Koka sparrisbitarna 2-3 minuter. Häll därefter bort vattnet.
4. Skala och hacka löken. Fräs lätt i en kastrull. Tillsätt grädde, buljong och vin. Låt koka upp.
5. Lägg i sparrisbitarna (förutom knopparna) och koka 10 minuter.
6. Mixa soppan slät och krydda med salt och peppar.
7. Häll upp i soppskålar eller tallrikar och garnera med sparrisknopparna.

Servera gärna med ett gott bröd till.

Lammfilé med citronyoughurt och klyftpotatis med tomat


4 pers

Lammfilé
600 gram lamm(ytter) filé

1. Salta, peppra och stek lammfiléerna i stekpanna.
2. Lägg upp på folie och låt vila inlindat cirka 10 minuter.

Klyftpotatis och småtomater
1 kg mandel-, sparris-, bak- eller färskpotatis
300 gram körsbärs- eller små plommontomater
Färsk timjan
Olivolja

1. Dela potatisen på längden och lägg i en ugnsfast smord form.
2. Baka i 200 grader varm ugn 20 minuter.
3. Lägg i tomater, timjan, salt och peppar och ringla över olivolja.
4. Sätt in i ugnen ytterligare 10-15 minuter.

Citronyoghurt2 dl matlagningsyoghurt
1 vitlöksklyfta
1 msk honung
1/2 citron, skal och saft
1 tsk salt

1. Häll matlagningsyoghurten i en bunke.
2. Skala och pressa i vitlök, honung, citronskal och citronsaft. Smaka av med salt.

Vintips
Till det här rosastekta lammet passar en Shiraz alldeles förträffligt. Vi provade med en Kevin Arnold 2004 från Stellenbosch, Sydafrika. Väldigt mjukt och välbalanserat med goda frukttoner.

onsdag 2 maj 2012

Skaldjurspaj

Krämig och lättlagad skaldjurspaj. Kräftor och räkor får gott sällskap av dill, citron, purjolök och en god äggstanning.


Pajdeg
3 dl vetemjöl
125 gram smör
2 msk iskallt vatten

Fyllning
1 burk kräftstjärtar á 170 gram
1 burk räkor á 170 gram
1/2 purjolök
1 kruka dill (c:a 1/2 dl klippt)
150 gram riven ost
2 ägg
2 dl matlagningsgrädde
Salt, peppar, cayennepeppar

1. Rör ihop degen och ställ kallt i kylen cirka 20-30 min.
2. Tryck ut degen i en pajform, nagga med en gaffel och strö lite riven ost över.
3. Förgrädda pajen på 225 grader i 10-12 minuter.
4. Hacka purjolök och dill.
5. Blanda kräftor, räkor, purjolök och dill och bred ut i pajbotten.
6. Vispa ihop ägg och grädde och krydda efter behag.
7. Häll blandningen över skaldjuren och toppa med riven ost.
8. Grädda i 225 grader cirka 20 minuter till pajen fått en gyllene färg.
9. Garnera med citronskivor och en dillvippa.

Servera gärna med en liten sallad.

Vintips
Ett mycket prisvärt och riktigt gott Chardonnay-vin är Vicar's Choice från Nya Zeeland.
Vinet har en fruktig doft med rostad fatkaraktär, inslag av apelsin, mango, ananas och nötter.
Smaken är torr och fruktig, även den med rostad fatkaraktär och apelsin, mango, ananas, melon och smör.