torsdag 29 november 2012

Saffransmuffins med vit choklad

Säger bara: Yummie, yummie!



15 muffins

50 gram smör
2 ägg
2 dl socker
3 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1/2 gram saffran (1 paket)
1 dl mjölk
50 gram vit choklad

1. Smält smöret och låt svalna något.
2. Vispa ägg och socker pösigt.
3. Blanda ihop de torra ingredienserna och rör ned i äggsmeten.
4. Tillsätt det smälta smöret och mjölken och blanda väl till en jämn smet.
5. Hacka chokladen fint och rör ner i smeten.
6. Fyll muffinsformar till 2/3 och placera gärna i muffinspanna så flyter de inte ut.
7. Grädda i mitten av ugnen på 220-225 grader 10-12 minuter.

måndag 26 november 2012

Piggvar eller sjötunga med smält smör, gratinerat mos och smörstekta champinjoner

Att tillaga hel plattfisk i ugn är både lätt och bekvämt. Tricket är att köra fisken på låg temperatur, 100 - 150 grader. Skinnet skyddar fiskköttet som bevarar all sin smak och saftighet. Skinnet lyftes bort och fisken delas upp i bitar vid servering.




Beräkna cirka 600-700 gram fisk per person innan den är tillagad och urtagen. Piggvar, slätvar, sjötunga, rödtunga....

1. Skölj den hela fisken, den behöver inte fjällas. Lägg över i en långpanna och sätt in i nedre delen av ugnen på 100-150 grader. Fisken är klar när fiskköttet är vitt och ogenomskinligt och lätt släpper från benet. Man kan prova att sticka en gaffel invid ryggbenet och försiktigt lossa på skinnet.

2. Gör ett gott potatismos, tillsätt en äggula och gratinera moset på 250 grader ett par minuter tills det fått fin ljusbrun färg på toppen.

3. Dela champinjoner i fjärdedelar, stek i smör och vänd ner rikligt med bladspenat precis innan du tar stekjärnet från plattan.

Servera gärna med skirat smör.

Vintips
Här serverar vi en god torr och nyanserad Chablis. Clotilde Davenne doftar gula plommon, äpplen och aprikos. Denna Chablis har en mycket god frisk smak med inslag av gröna äpplen, grapefrukt samt smör och mineral.




söndag 25 november 2012

Saffranspannacotta

Bjuder på en härlig juldessert - saffranspannacotta. Jag gör den med pepparkaksbotten och toppar med passionsfruktkärnor. Syrligt mot det söta.



4-6 personer

8-12 pepparkakor
Smör
2 gelatinblad
5 dl vispgrädde
1 paket saffran (0.5 gram)
1/2 dl socker
1 tsk vaniljsocker

Garnering
Passionsfrukt

1. Krossa pepparkakor med hjälp av en brödkavel eller kör i mixer.
2. Smält smör och blanda med pepparkakskrosset.
3. Lägg några skedar pepparkakssmul i botten på varje form. Tryck till så de inte flyter upp.
4. Låt gelatinen ligga i vatten i cirka 5 minuter.
5. Koka upp grädde, saffran och socker i en kastrull.
6. Krama ur gelatinbladen och lägg försiktigt ned i gräddblandningen så att de smälter.
7. Låt svalna och tillsätt därefter vaniljsockret.
8. Häll gräddblandningen över pepparkakskrosset i formarna och låt stelna i kylen i minst 3 timmar.

Garnera gärna med passionskärnor.

tisdag 20 november 2012

Bookmakertoast

Oxfilé på toast = klassisk bookmakertoast. Försvinnande gott. I originalet toppar man med rå äggula och riven pepparrot. Men eftersom jag inte är så förtjust i just rå äggula kommer här min variant med en krämig sås med pepparrot på toppen. Dessutom har jag tillsatt stekta champinjoner till köttet. Mums-mums.


4 pers

400 gram oxfilé
2 msk dijonsenap
1 - 2 msk riven pepparrot efter smak
Drygt 1 dl creme fraiche
Sallad, gärna romansallad eller maché och ruccola
2 tomater
1 rödlök
Färska champinjoner
Ett gott lantbröd
Smör

1. Blanda creme fraiche, dijonsenap och pepparrot. Smaka av med salt och peppar.
2. Skiva grönsaker och svamp.
3. Stek brödskivorna hastigt i smör.
4. Stek svampen.
5. Banka ut oxfilén och stek i smör.
6. Lägg upp brödskivorna på tallrikar. Bred på lite av såsen.
7. Lägg på sallad, därefter köttet och svamp, skivad tomat och rödlök. Toppa med såsen.


tisdag 13 november 2012

Lammfilé med halloumisallad och youghurtsås

Idag bjuder jag på en riktigt god rätt med lammfilé och matig sallad. Lammfilé och halloumi är en utmärkt kombination, smaker som verkligen gifter sig. Snabbt svänger man ihop den goda salladen och såsen fixar du på ett litet kick. Prova gärna halloumiost med smak av chili - den är riktigt, riktigt god!


4 pers

Lamm
600 gram lammfilé
Salt, svartpeppar, lammkrydda


1. Salta och peppra filén och krydda eventuellt med en god lammkrydda.
2. Stek lammfilén på stekjärnet på medelvärme.
3. Slå in i folie och låt vila 5-10 minuter innan servering. Skär upp i fina bitar.

Lammfilén kan också stekas hastigt på stekjärnet och sedan gå klart i ugnen, 200 grader till en innertemperatur på 58-60 grader beroende på hur rosa man vill ha dem. Låt vila i aluminiumfolie cirka 5-10 minuter innan du skär upp i bitar.

SalladHalloumiost (gärna med chili-smak) - stek eller grilla hastigt
Rödlök
Avokado
Tomat
Gurka
Svarta oliver
Röd paprika
Pinjenötter (rostade)
Valfri sallad (körde själv Roman-sallad)
Salt, svartpeppar

Youghurtsås
2 dl grekisk youghurt
1 vitlöksklyfta
1 msk citron- eller limesaft
1 tsk torkad mynta
Några droppar olivolja
Salt, svartpeppar
Vintips
Jag rekommenderar ett fylligt rött vin - gärna en Shiraz. Till exempel sydafrikanska Stellenzicht Golden Triangle Shiraz, Stellenbosch. Cirka 120 kr på Systembolaget.



 

måndag 12 november 2012

Rödtungsfilé med hummervitvinssås

En lagom lyxig och snabblagad fiskrätt. Och god! Den som vill lyxa till det ännu mer tar sjötunga. Bergtunga går såklart också fintfint. Och spättafilé funkar som ett enklare alternativ.


4 pers

600-800 gram rödtungsfilé (alt sjötunga, bergtunga, spätta)
1 tsk salt
1 dl vatten
1 msk hummerfond (Touch of Taste)
1 msk citronsaft
Svartpeppar

Sås
Spad från fisken
1 1/2 dl torrt vitt vin
1/2-1 dl matlagningsgrädde (eller vispgrädde)
Maizena-mjöl
Salt, peppar

Tillbehör
Citron
Löjrom (eller stenbitsrom)
Potatis
Champinjoner
Sockerärtor

1. Blanda vatten, hummerfond, svartpeppar och citronsaft i en låg vid kastrull. Låt koka upp.
2. Salta och peppra fisken och rulla ihop till rullader.
3. Lägg i fiskrulladerna och låt sjuda 3-4 minuter. Stäng av värmen och låt pannan med fisken stå kvar på spisplattan ytterligare någon minut tills den känns vit och fast.
4. Ta upp fisken och håll varm under aluminiumfolie.

5. Sila av spadet och blanda med vin och grädde. Vispa skummig medan den kokar i någon minut. Red av med Maizena och krydda med salt och peppar.

6. Koka sockerärtorna. Dela champinjonerna i kvartar och stek gyllene på stekpannan.

7. Lägg upp sås på (varma) tallrikar. Lägg på fisken. Garnera med citronskiva och rom. Servera med kokt eller pressad potatis och stekta champinjoner och sockerärtor.

Vintips
Till denna rätt rekommenderar jag varmt en frisk och fruktig Chablis. Testa gärna en Chablis Premier Cru Montée de Tonnerre. Torr, nyanserad, mycket frisk smak med inslag av gröna äpplen, smör, mineral, citron och rök.
Vill man ha en billigare variant är en Petit Chablis Domaine Sainte Claire (5588) alltid god och prisvärd. Torr, mycket frisk, fruktig smak med inslag av gula äpplen, örter, melon, mineral och citron.




torsdag 8 november 2012

Lammracks med rödvinsreduktion

Mmmmm, rosmarin- och vitlöksstekta lammracks med en mustig rödvinsreduktion. Serveras med potatis-, rotfrukts- eller sötpotatisgratäng.


4 pers

Lammracks
4 st lammracks, cirka 400 gram per styck
4 st vitlöksklyftor
1/2 kruka rosmarin
1/2 kruka timjan
1 dl olivolja
1 citronklyfta
Salt, svartpeppar

1. Sätt ugnen på 200 grader.
2. Putsa och skär bort kappan på lammracksen.
3. Krossa/hacka 4 klyftor vitlök samt ett rejält knippe rosmarin och timjan.
4. Blanda med olivolja samt 1 klyfta citron, salt och peppar.
5. Gnid in lammet i marinaden och låt stå och gotta till sig (ju längre desto bättre).
6. Grilla lammracksen i en grillpanna cirka 1 minut på varje sida, på hög värme. Pannan skall vara riktigt varm innan du lägger ner dem.
7. Lägg dem på en plåt eller i en stor form och in i ugnen tills innertemperaturen har nått 58-59 grader för medium, använd stektermometer för bäst resultat.
8. Låt racksen vila sedan du tagit ut dem på en bit hushållspapper i cirka 2 minuter.
9. Servera hela eller skär upp i två bitar och ställ dem mot varandra med benen omlott.

Rödvinsreduktion
1/2 gul lök
2 morötter
1 tsk smör
1/2 dl mörk oxfond
2 dl rött vin
0.75 dl vatten
1 tsk soja
1/2 msk balsamvinäger
1 tsk socker

1. Grovhacka 2 morötter samt en halv gul lök, 1 knippe timjan och 1 knippe rosmarin. 
2. Fräs i en panna med smör i några minuter.
3. Tillsätt oxfonden, rödvin, vatten, soja, vinäger och socker.
4. Låt koka ner på medelhög värme i cirka 1 timme.
5. Sila såsen så du bara har den klara delen kvar.
6. Fortsätt koka ner den tills den fått en lagom konsistens. Är man otålig kan man fuska och använda sig av lite lite redning på slutet.




Vintips
Ett gott Shiraz-vin passar utmärkt till lamm. Eller varför inte testa en Pinot Noir?

torsdag 1 november 2012

Biffwok

Nu kör vi lite 90-talsnostalgi. Fram med wokpannan. Hacka, hacka. Fräs snabbt. Där här är en mild och god liten kinainspirerad rätt - ett säkert kort som alltid går hem.


4 pers

4 lövbiffar
1 gul lök
1 röd lök
3 paprikor i olika färger
1/2 purjo
2 vitlöksklyftor
200 gram färska champinjoner
3 dl buljong av god kvalitet (t ex lantbuljong)
2 msk kinesisk soja
1 tsk ingefära
Maizenamjöl
Salt, peppar

1. Strimla lövbiffen.
2. Skär lök i strimlor.
3. Skär paprikan i strimlor.
4. Strimla purjon.
5. Dela champinjoner i fjärdedelar.
6. Börja med att hastigt woka köttet i lite olja. Lägg därefter upp i en form.
7. Fortsätta att woka grönsakerna efter hand. Ta inte för mycket åt gången. Lägg upp i formen när det är klart och ta sedan nästa grönsak. Vitlöken pressas i tillsammans med löken.
8. Blanda ihop buljong, ingefära och soja.
9. Blanda nu ner alla grönsaker och köttet i wokpannan igen och häll över buljongblandningen.
10. Salta och peppra. Låt koka upp och tillsätt lite Maizena för att få tjockare sås.

Servera med ris.

Dryckestips
En iskall öl passar utmärkt till denna rätt.