tisdag 26 mars 2013

Rödtungsfiléer med vitvinssås på bädd av julienne

Festlig rätt med en underbart god vitvinssås. Fisken kokas på låg temp tillsammans med vitt vin och scharlottenlök i ugn och blir riktigt saftig. Vi placerar fiskrulladerna på en bädd av juliennegrönsaker och sparris, toppar med lite persilja och till det ett gott mos och ett glas Chablis.

4 pers

Cirka 600 gram rödtungsfilé (alt berg- eller sjötunga)
2 scharlottenlökar
2 dl vitt vin
1 dl fiskfond
Salt, vitpeppar

Sås
2 scharlottenlökar
5 champinjoner
Ett par kvistar persilja
5 dl fiskfond
3 dl vitt vin
3 dl vispgrädde
50 gram smör
Salt, vitpeppar

Juliennegrönsaker
2 morötter
1 bit purjo
Ev sparris

1. Salta och peppra fiskfiléerna, rulla ihop och lägg i en smord form.
2. Hacka lök och strö runtom fisken.
3. Häll över vin och fiskfond.
4. Sätt in i ugnen på 150 grader och låt fisken vara inne 10-15 minuter beroende på storlek. Känn med en gaffel om fisken är klar. När det börjar dofta "fisk" brukar det vara dags att ta ut.

5. Hacka lök och svamp till såsen ganska fint. Fräs i smör tillsammans med persilja.
6. Häll i fiskfond och vin och koka ner tills cirka hälften återstår.
7. Sila av såsen och häll i grädde. Låt koka upp och låt koka några minuter.
8. Klicka i smöret och smaka av med salt och peppar.

9. Skala morötter och strimla mycket fint i tändsticksstora stavar. Har man en julienneskärare så är det dags att plocka fram den i denna stund - men sådan lyx har inte jag :-)
10. Strimla purjon i likadana tunna stavar.
11. Fräs grönsakerna mycket hastigt i lite smör eller olja på hög värme. Krydda ev med salt och pepapr.

Lägg upp grönsakerna på tallrik. Placera fisken ovanpå och ringla över såsen. Servera med ett gott potatismos.

Vintips
Till denna rätt rekommenderar jag varmt en frisk och fruktig Chablis. Testa gärna en Chablis Premier Cru Montée de Tonnerre. Torr, nyanserad, mycket frisk smak med inslag av gröna äpplen, smör, mineral, citron och rök.

Vill man ha en billigare variant är en Petit Chablis Domaine Sainte Claire (5588) alltid god och prisvärd. Torr, mycket frisk, fruktig smak med inslag av gula äpplen, örter, melon, mineral och citron.





Inga kommentarer:

Skicka en kommentar