onsdag 3 december 2014

Vildand (eller anka) med rösti, äpplen och chokladsås

Har du provat vildand någon gång? Om inte, tycker jag absolut du ska göra det! Vildandsbröst brukar finnas frysta i större matbutiker. Hittar man inte vildand går det även bra med ankbröst. Här samsas många goda smaker i en och samma rätt och i glaset väljer vi ett lite kraftigare rött vin.


4 pers

2 vildandsbröst (eller 2 ankbröst)

Rösti
8 mindre potatis
2 msk smör
Persilja
Salt, peppar

Äpplen
2 äpplen, gärna Ingrid Marie
Smör
1 tsk citronsaft
Salt, peppar

Chokladsås
2 dl vatten
2 msk kycklingfond
2 msk vilt- eller oxfond
2 msk Creme Fraiche
1 ruta mörk, minst 70%, choklad

Skär bort överflödigt fett på ankan och snitta fettkappan i ett rutmönster. Stek i torr stekpanna med fettsidan nedåt. 
Placera sedan ankbrösten i en ugnssäker form och baka klart i 150 grader varm ugn, cirka 15 minuter (fettsidan uppåt).
Låt vila invirad i folie 10 minuter före servering.

Riv potatis på den grova sidan av ett rivjärn. Blanda med salt och peppar.
Stek gyllenbruna i smör och håll varma tills det är dags att servera.

Skiva äpplena i klyftor och bryn dem hastigt i smör. Blanda med citronsaft och smaka av med salt och peppar.

Koka ihop vatten, fond och creme fraiche. Blanda i chokladen och låt smälta. Smaka av med salt och peppar och eventuellt lite citronsaft.

Lägg röstin i botten på tallrik. Placera ankbröstet i skivor ovanpå och toppa med äppelklyftor. Häll såsen runtom och garnera med lite persilja.

Vintips

Till denna smakrika rätt passar ett lite fylligare, kraftigt vin. Montepuliciano-druvan passar alldeles utmärkt här. Vi valde Cimerio del Parco som görs av sent skördade druvor som delvis fått ligga och torka i ventilerade utrymmen, ungefär som man gör med Amarone. Doftar av björnbär och viol och med smak av kakao och örter. Mjuka taniner och en lång, rik eftersmak. 




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar