torsdag 19 mars 2015

Ramslökspesto

Ramslökspesto är supergott till både kött, fisk, pasta, i potatissallad, på pizzan och en hel massa annat. Växer vilt på en del platser i Sverige (kolla först så den inte är fridlyst!) annars kan man hitta i grönsaksdisken under säsong. Tidig vår kan man hitta den här i Skåne.


4-5 dl ramslök
75 gram hasselnötter (fungerar även fint med andra nötter så som pinjenötter, mandel etc)
1 1/2 dl rapsolja
50-75 gram parmesanost
Några stänk citronsaft
Salt, svartpeppar

Skölj och rensa ramslöken och torka av ordentligt. Skär i mindre bitar om bladen är stora.
Lägga ramslöken i en mixer och blanda i nötter, rapsolja och ost. Kör till lagom konsistens och häll på ytterligare olja om du tycker det behövs. Jag gillar när den är lite grovkornig och inte helt slät.
Smaka av med lite citronsaft och krydda med salt och svartpeppar.

Häll upp i en glasburk med lock. Peston kan förvaras upp till en månad i kylskåp och även frysas har jag hört (ej testat själv).

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar