En utsökt lite franskinspirerad rätt är ugnsstekt ankbröst med fyllig rödvinssås och potatisgratäng smaksatt med chevre. I glaset en lätt och fruktig Pinot Noir eller en klassisk Bourgogne.
4 pers
2 ankbröst
Färska örter, t ex rosmarin och timjan
Garnering: Kokta sockerärtor, ärtskott
Rödvinssås
2 vitlöksklyftor
1 scharlottenlök
1 msk strösocker
4 msk smör
3 msk viltfond
3 dl rött vin
2 dl vatten
1 msk balsamvinäger
Maizena
1. Fräs hackad vitlök, scharlottenlök och socker i 2 msk smör.
2. Tillsätt fond, vin, vatten och balsamvinäger. Koka upp och låt småkoka och reducera tills hälften återstår, 30-40 minuter.
3. Sila av såsen och häll åter ned i kastrullen. Red av med Maizena och krydda med salt och peppar.
4. Vispa i 2 msk smör precis innan servering.
5. Putsa ankbrösten och snitta fettkanten i rutmönster. Salta och peppra.
6. Bryn köttet med fettsidan nedåt, 5 minuter.
7. Strö över örter och vänd bröstet och stek ytterligare 3 minuter.
8. Lägg över i en ugnssäker form, sätt i en köttermometer och stek ankbrösten i mitten av ugnen, 150 grader, tills innertemperaturen visar på 60-62 grader (rosastekt).
9. Ta ut köttet och låt vila insvept i folie cirka 10 minuter.
Potatisgratäng med smak av chevre
1 kg potatis
2 dl mjölk
2 dl vispgrädde
2 vitlöksklyftor
1 msk kalvfond
100-150 gram chevre
salt, svartpeppar
1. Skala och skiva potatisen tunt. Lägg i kastrull tillsammans med mjölk, grädde, pressad vitlök och fond.
2. Låt koka på SVAG värme i 10 minuter. Rör försiktigt mellan varven så att det inte bränner vid.
3. Dra kastrullen från värmen och smula ned chevren. Salta och peppra.
4. Häll över i en ugnssäker form och grädda i 225 grader varm ugn cirka 15 minuter. Sänk därefter värmen till 200 grader och grädda färdigt tills gratängen fått fin färg och potatisen känns mjuk. Det tar ytterligare 15-20 minuter.
Vintips
Nu är det dags att plocka fram en lätt och fruktig Pinot Noir, varför inte en Bourgogne? Stoneleigh (16394) från Nya Zeeland har en kryddig, nyanserad doft med fatkaraktär och inslag av mogna jordgubbar, kanel, körsbär och ingefära. Smaken är även den kryddig och nyanserad och med inslag av mogna jordgubbar, ingefära, körsbär, vanilj och örter.
Och en fransk Bourgogne, Vielles de Pinot Noir Albert Bichot (5470) är förstås en klassiker till anka. Kryddig doft och smak med inslag av fat, hallon, lingon, muskot och örter.