lördag 14 januari 2017

Citrusstekt ankbröst med apelsinsås, hasselbackspotatis och vitlöks- och sesampanerad broccoli

Ljuvligt rosastekt anka i en härligt syrlig citrussås. Hur gott är inte det? Servera med knaprig gyllene hasselbackspotatis, sesampanerad broccoli och ett glas Pinot Noir.



4 port

2 ankbröst
Rivet skal av 1/2 apelsin, 1/2 lime, 1/2 citron
Salt, peppar

2 dl kycklingbuljong
3 dl apelsinjuice
1/2 dl vitvinsvinäger
1 scharlottenlök
(1/2 dl hackad persilja)
50 gram smör

Potatis av fast sort
Ströbröd
Smör

1 stor broccoli
2 klyftor vitlök
Sesamfrön

Garnering
Ärtskott
Strimlad salladslök
Strimlade sockerärtor

Citrusanka
Tag bort den sk silverhinnan på baksidan av ankbröstet. Gör sedan försiktigt 8 snitt i skinnet.
Klappa in skalet från citrusfrukterna, salta och peppra.
Bryn köttet i smör på medelvärme i en stekpanna, först med skinnsidan nedåt, vänd och bryn andra sidan.
Lägg över i en ugnsfast form och baka klart i ugnen på 175 grader till en innertemperatur på 65 grader (rosastekt). Tag ut och låt vila i folie i 10 minuter innan bröstet skivas upp.

Sås
Finhacka schalottenlöken och fräs hastigt i lite smör (den ska inte ta färg bara bli mjuk)
Slå på juice, buljong och vinäger. Koka ned tills cirka hälften återstår.
Sila och vispa i smöret. Tillsätt ev lite Maizena om du tycker den är för tunn.
Smaka av med salt, peppar och lite hackad persilja.

Hasselbackspotatis
Skala potatisen och skär av en bit på undersidan så att potatisen står stadigt.
Skär snitt i potatisen, men inte ända ned. Placera potatisen i en smord ugnssäker form.
Strö över ströbröd och salt och peppar. Lägg en klick smör på varje potatis.
Baka i 225 grader ugn ungefär 50 minuter tills potatisen får en gyllenbrun färg.

Sesampanerad broccoli
Dela broccolin i mindre bitar. Skala och skiva vitlöksklyftorna.
Hetta upp smör i en stekpanna och lägg i vitlöken. Tillsätt broccolin och stek tills den får fin färg. Strössla över sesamfrön.

Vintips
Till denna rätt tycker vi att du med fördel kan välja en Pinot Noir. Varför inte satsa på en fransk Bourgogne?
Olivier Leflaive (5447) har fått fina recensioner och kostar 165 kr.
Bärig smak med inslag av fat, skogshallon, lingon, örter och kryddor.












fredag 13 januari 2017

Lax med asiatisk touch, wasabimajonäs och glasnudelsallad

Lax är ju både så nyttigt och gott och här kommer ett recept som jag absolut tycker att ni ska testa! En riktig smakexplosion i munnen med en fräsch och lite stark eftersmak. Vi gick lite wild and crazy och testade ett fruktigt rött vin till denna rätt och det blev en fullträff!

Om man vill kan man såklart göra egen hemslagen majonäs men jag tycker att Hellmans färdiga är så himla god och ibland får man vara lite lat.


4 pers

4 bitar laxfilé á150-200 gram styck
Teriyaki-sås på flaska
Sesamfrön (jag använde både vita och svarta)
Bladpersilja eller koriander

Smörj en ugnssäker form och lägg i laxfiléerna. Pensla filéerna med Teriyakisås.
Baka i ugnen på 150 grader 15-20 minuter beroende på storlek. Låt inte gå för länge så de blir torra!
Rosta under tiden de vita sesamfröna i en torr stekpanna.
Strö över sesamfrön när laxen är färdig.

Wasabimajonäs
1 dl majonäs (hemslagen eller färdig)
1 - 1 1/2 msk wasabi på tub (testa dig fram hur stark du vill ha den)
Knappt 1 tsk färskriven ingefära
1/2 msk japansk soja

Blanda ihop alla ingredienserna till majonäsen och ställ kallt till serveringen.

Glasnudelsallad
4 portioner glasnudlar
Olivolja
1 chili
2 salladslökar
10-15 sockerärtor
1 vitlöksklyfta
1/2 - 1 msk färskriven ingefära
1 lime
Salt, peppar

Koka glasnudlarna enligt anvisningarna på paketet. Häll av vattnet och klipp dem i mindre bitar.
Finhacka chili, salladslök och sockerärtor. Fräs hastigt i olivolja och pressa ned vitlöken.

Blanda nudlar, chili-hacket och den rivna ingefäran. 
Pressa i limen. Blanda i lite olivolja och rör runt.
Blanda i hackad persilja eller koriander och smaka av med flingsalt.

Lägg upp nudelsalladen på en tallrik. Placera laxen ovanpå och dekorera med mer bladpersilja/koriander.
Servera gärna wasabimajonäsen i en egen liten skål och gärna med en extra lime-klyfta till.

Vintips
Stoneleigh (16394) från Nya Zeeland är ett riktigt prisvärt vin av druvan Pinot Noir som visade sig passa alldeles utmärkt till denna rätt med asiatiska influenser.
Kryddig, nyanserad smak med rostad fatkaraktär, inslag av mogna jordgubbar, ingefära, körsbär, örter och vanilj. Pris 120 :-

Vill man gå upp en prisklass kan jag rekommendera Schubert Estate (90645) 2014 som finns i Systembolagets beställningssortiment och kostar 190:- Även detta en Pinot Noir. Elegant, fruktig smak med inslag av mogna röda bär, mineral och örtkryddor. Mjuka tanniner med lång och frisk eftersmak.