söndag 6 februari 2022

Risotto med citronmarinerad kyckling

En krämig risotto gjord på Västerbottenost serveras med citronmarinerad kyckling - så gott! I glaset ett bärigt och friskt Rosé.




4 pers

Kyckling
600 gram kycklinglårfilé (eller kycklingfilé)
1 citron
1 vitlöksklyfta
1 tsk salt
Svartpeppar

Risotto
3 dl Arborioris (risottoris)
9-10 dl vatten
3-4 msk kycklingfond
1 1/2 msk vitvinsvinäger
1 stor gul lök
2 vitlöksklyftor
Olja
Salladslök
100 gram Västerbottenost
1 msk smör

Topping
Ruccola

Blanda finrivet skal och saften av 1 citron med en pressad vitlöksklyfta, salt och peppar i en stor skål. Lägg i kycklingen och låt marinera minst 1/2 timme, gärna mer.

Stek kycklinglårfiléerna på stekjärn i lite olja tills de är genomstekta. Använder du kycklingfilé så bryn först på stekjärn och lägg sedan över i en ugnsfast form och låt gå klart i ugnen på 175 grader.

Koka upp vatten, kycklingfond och vitvinsvinäger i en kastrull. Dra ifrån värmen när det är klart.
Finhacka löken och vitlöken.
Fräs lök och vitlök i lite olja i en rymlig stekgryta så det blir genomskinligt.
Tillsätt riset och se till att riskornen får olja runt om på sig.
Späd riset med buljongen, lite i taget och rör om hela tiden. Fortsätt att späda med buljongen tills all vätska kokat in och riset känns mjukt, men ska samtidigt ha en liten kärna. Det tar ungefär 18-20 min.

Finstrimla salladslöken och blanda i risotton tillsammans med Västerbottenosten och en klick smör.

Toppa med ruccola.

Tips från Vincoachen
Till denna härliga risotto tycker vi att ett glas rosé passar alldeles utmärkt. Varför inte franska Collavery (2859). Bärig, mycket frisk smak med inslag av vattenmelon, blodgrapefrukt, röda vinbär och lavendel.








2 kommentarer:

  1. Det ska jag testa, låter riktigt gott! Tack för tipset!

    SvaraRadera
  2. Det får du göra! Sååå gott :-)

    SvaraRadera